Alle Inhalte dieses Kapitels als Textdatei
als PDF: Einführungstext: Zucker – Ein Stoff erobert die Welt
als RTF: Einführungstext: Zucker – Ein Stoff erobert die Welt
als PDF: Kulturgeschichte des Zuckers
als RTF: Kulturgeschichte des Zuckers
Quellen
(1) Olbrich, Hubert (Hrsg.) (1989): Zuckermuseum.
Katalog des Zucker-Museum Berlin.
(2) Van der Poel, P.W., Schiweck, H. &
T.Schwartz (2000): Zuckertechnologie. Rüben- und Rohrzuckergewinnung.
Verlag A. Bartens, Berlin.
(3) Mintz, S.W. (1985): Sweetness and Power.
The place of sugar in Modern History.
(4) FIAN (FoodFirst Information & Action
Network) INTERNATIONAL e.V. (2002): Economic, social and ecological
impacts on Brazil of accelerated liberalisation of the European
sugar market. A study on behalf of the GTZ (Deutsche Gesellschaft
für Technische Zusammenarbeit GmbH)
(5) Hobhouse, Henry (1985): Seeds of change.
Five plants that transformed mankind. Sidgwick & Jackson.
ISBN: 0-333-58263-2.
(6) Degn, C. (1974): Die Schimmelmanns im atlantischen
Dreieckshandel. Wachholtz Verlag, Neumünster.
Weiterführende Materialien
FIAN
(FoodFirst Information & Action Network) INTERNATIONAL e.V.
(2002): Economic, social and ecological impacts on Brazil of accelerated
liberalisation of the European sugar market.
Ruprecht, W. (2002): Consumption of Sweeteners: An Evolutionary
Analysis of Historical Development
Weindl, A. (2001): Die Kurbrandenburger im ‘atlantischen
System’ 1650- 1720.
Links
zum transatlantischen Sklavenhandel: http://www.antislavery.org/breakingthesilence
Rum-Museum Flensburg: http://www.flensburg.de/kultur/museen/schifffahrtsmuseum/index.html
Zucker-Museum Berlin: http://www.dtmb.de/Zucker-Museum
|