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Quellen
(1) Wikipedia: “Geschmackssinn / Gustatorische
Wahrnehmung“: http://de.wikipedia.org/wiki/Geschmackssinn, (22.06.2006)
(2) Glaser, D. (1999): The Evolution of Taste
Perception. In: Corti, A. (ed., 1999): Low-Calorie Sweeteners:
Present and Future. World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.85.
Karger. Basel.18-38.
(3) Glaser, D., Wanner, M., Tinti, C.M. &
C. Nofre (2000): Gustatory responses of pigs to various natural
and artificial compounds known to be sweet in man. In: Food Chemistry
68 (2000), 375-385.
(4) Hellekant, G. & V. Danilova (1996):
Species differences toward sweeteners. In: Food Chemistry 56 (1996),
323-328.
(5) Deutsches Ärzteblatt: Kluthe, Reinhold
und Heinrich Kasper (1996) Kohlenhydrate in der Ernährungsmedizin
unter besonderer Berücksichtigung des Zuckers. Ausgabe 30
vom 26.07.1996. http://www.aerzteblatt.de/v4/archiv/artikel.asp?src=suche&id=2295, (30.08.06)
(6) Deutsches Ernährungsberatungs- und
-informationsnetz (DEBInet) / Institut für Ernährungsinformation: http://www.ernaehrung.de/tipps/karies/karies10.htm, (25.08.05)
(7) Dt. Diabetes-Gesellschaft: http://www.ernaehrung.de/tipps/diabetes/diab10.htm,(25.08.05)
(8) O'Brien Nabors, L. & Robert C. Gelardi
(Hrsg.) (1986): Alternative Sweeteners. Dekker. New York, Basel.
(9) Verbraucher Initiative (o.J.):
Informationen zu Lebensmittelzusatzstoffen, www.zusatzstoffe-online.de
(30.08.06)
(10) Constantine, Alex (o.J.). Nutrapoison.
Aspartame Information. http://www.nancymarkle.com/nutrapoison.html, (30.05.06)
(11) Gordon; Greg (1987). UPI Investigative
Report on Aspartame. http://users.westnet.gr/%7Ecgian/upi.htm,
(30.05.06) und http://www.dorway.com/upipaper.txt, ( 30.05.06)
(12) Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi,
Davide Degli Esposti, Luca Lambertini, Eva Tibaldi, and Anna Rigano
(17.11.2005): First Experimental Demonstration of the Multipotential
Carcinogenic Effects of Aspartame Administered in the Feed to
Sprague-Dawley Rats (available at http://dx.doi.org/).
(13) EFSA: Opinion of the Scientific Panel
on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials
in contact with Food (AFC) on a request from the Commission related
to a new long-term carcinogenicity study on aspartame. Question
number EFSA-Q-2005-122. Adopted 3 May 2006 : http://www.efsa.eu.int/science/afc/afc_opinions/1471/afc_op_ej356_aspartame_en1.pdf, (30.08.06)
(14) DIFE: http://www.dife.de/de/index.php?request=/de/publikationen/publikationen.php, (21.08.05). Weitere Info:
Jürgens, H., Haass, W., Castaneda, T. R., Schürmann,
A., Koebnick, C., Dombrowski, F., Otto, B., Nawrocki, A. R., Scherer,
P. E., Spranger, J., Ristow, M., Joost, H.-G., Havel, P. J., Tschöp,
M. (2005): Consuming fructose-sweetened Beverages increases body
adiposity in mice. Obesity Research 13, 1146-1156 (2005).
(15) Max-Planck-Gesellschaft (Hrsg.)(2001):
Das süße Gut oder: Sind die Bedürfnisse der Menschen
unersättlich? In: Max Planck Forschung 2/2001, (S.35-41)
Weiterführende Materialien
Geschmack:
Bundesverband der deutschen Süßwarenindustrie (BDSI)
/ Süßwarenverband: Wissenschaftlicher Pressedienst
„Moderne Ernährung heute“ Heft 1/April 2003:
Geschmacksfragen http://www.suessefacts.de/frs_wisswpd03.htm
Ruprecht, W. (2002): Consumption of Sweeteners: An Evolutionary
Analysis of Historical Development
Gesundheit & Ernährung:
Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und
Verbraucherschutz (BMELV) (Hrsg.) (2006): Compass Ernährung
Heft 1-2006.
Links
Aspartam im Internet
The Aspartame Toxicity Information Center:
http://www.holisticmed.com/aspartame
Aspartame Consumer Safety Network:
http://www.aspartamesafety.com
Aspartame Victims Support Group:
http://presidiotex.com/aspartame/index.html
Aspartame Information Service (der Aspartam-Hersteller):
http://www.aspartame.info
Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit (EFSA):
http://www.efsa.europa.eu/de/science/afc/afc_opinions/1471.html
US-Food and Drug Administration:
http://www.fda.gov/default.htm
ABC News report zur italienischen Aspartam-Studie:
http://abcnews.go.com/Video/playerIndex?id=1612321%20
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